07.01.2014 12:55

Mimochodom (e.p.) - agentúra pre aktívne využitie šachu vo výchove detí

     Názov agentúry vznikol spojením dvoch bežných, ale najmenej známych atribútov šachovej hry. Jedná sa o ťah e.p., čo je medzinárodná skratka (z francúzskeho en passant) pre branie mimochodom. A druhým atribútom je, že ak sa dieťa zdokonaľuje v šachu, tak mimochodom si zlepšuje aj svoje schopnosti, ktoré mu umožnia lepšie prospievať v škole.

    Naša činnosť začala v roku 2005 založením šachových krúžkov na školách v Trenčíne a okolí. Absolventom krúžkov aj ostatným rekreačným šachistom však pre zdokonaľovanie chýbala turnajová prax. Preto od roku 2006 organizujeme regionálne súťaže pre okresy Trenčín a Ilava. V roku 2012 sme do šachového regiónu zapojili aj okres Nové Mesto n/V.  
  Od roku 2007 začínajú prichádzať aj prvé úspechy. Máme víťazov GRAND PRIX mládeže Slovensko, majstrov Slovenska v klasickom aj zrýchlenom šachu, majstra Európskej únie aj úspešných reprezentantov Slovenska vo svetovom šachu jednotlivcov aj družstiev.

          Náš cieľ nie je vychovávať úspešných šachistov. To je cieľom Slovenského šachového zväzu, ktorý sa snaží využiť vlastnosti a schopnosti žiaka pre zlepšenie šachu na Slovensku. Náš cieľ je presne opačný, využiť šachovú hru, pre zlepšenie schopností žiaka. Lebo šachová hra dokáže automaticky rozvíjať u žiaka, práve tie schopnosti a vlastnosti, ktoré nevyhnutne potrebuje pre úspešnosť v škole aj v živote. Ale funguje to len vtedy, keď žiak samostatne hrá, nie keď sa o šachu učí alebo sa šach vyučuje. Nezáleží na úrovni hry, ale na samostatnej činnosti a tvorivosti. A to závisí od jeho sústredenosti, čiže od toho nakoľko ho hra zaujme. 

Hore uvedené šachové úspechy jednotlivcov vznikli len mimochodom, ako vedľajší produkt nášho snaženia. Sú ale dobrou motiváciou pre ostatných.

                    Každý šachový začiatočník musí prejsť piatimi stupňami vývoja. Ako dlho trvajú jednotlivé stupne je rôzne. Podstatou je využívanie schopností a svojich osobných vlastností, ktoré si budujeme v praktickom živote. V jednotlivých stupňoch sú určujúcimi vždy iné vlastnosti. Ten kto ich má menej rozvinuté, tak sa na príslušnom stupni zdrží dlhšie, lebo si ich musí vypestovať pri praktickej hre. A to je hlavnou devízou šachovej hry. Dokáže u hráča rozvíjať potrebné vlastnosti. Je to len otázka jeho výdrže. Piaty stupeň začiatočníka (ELO 1200 až 1400) deti dosiahnu za 1 až 3 roky. Tu sa ich šachový rast zastaví, zpravidla na celý život. Lebo pre ďalšie zvyšovanie výkonnosti treba urobiť veľký skok. Prejsť od mechanickej (náhodnej) hry k tvorivej hre. A na to 90% z nich nedostane podmienky a ďalších 9% tieto podmienky nedokáže využiť. Naša agentúra Mimochodom (e.p.) sa snaží o zníženie týchto 99%. 

    

—————

Späť


Kontakt



Čo to tam v Trenčíne a Dubnici letí?
Je to šach pre deti, každý napovie Ti.
Kde sa vzal? Tu sa vzal.
Už sa tam aj turnaj hral